NKEK

 

KEOP-1.2.0/2F/09-2010-0078
A Bajai agglomerációhoz tartozó települések
szennyvízcsatornázása és szennyvíztisztítása
Főkedvezményezett:
Baja és környéke Víziközmű Beruházási Önkormányzati Társulás
6500 Baja, Szentháromság tér 1.
Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. Nyomtatás

Felmerülő kérdések a megrendezett lakossági fórumokon:

 

Kötelező- e csatlakozni a csatornahálózatra?
Kormányrendelet mondja ki, tehát kötelező. Ha a település 66 %- a plusz egy fő úgy dönt. Hogy szeretné a település szennyvízcsatorna- hálózatának kiépülését, akkor ez a teljes településre nézve kötelező érvényű.

A ráköltés megtérül, hiszen annak, aki nem csatlakozik a szennyvízcsatorna-hálózatra, talajterhelési díjat kell fizetnie, amely több mint a szennyvíz-szolgáltatás díja. A szennyvízszippantás költségei is nagy terhet jelentenek a háztartásokban.

A szennyvízcsatornázás célja az, hogy az Európai Uniós elvárások szerint a környezetvédelem érvényesüljön a szennyvíz kezelése kapcsán is. Aki ráköt a csatornára, az hozzájárul ahhoz, hogy a tisztább és egészségesebb legyen az ivóvizük és a talajt se szennyezzük.

Miért kell a lakosságnak önerőt fizetni?
Az Európai Unió a szennyvízcsatorna kiépítésének a legjobb esetben is 85%- át finanszírozza. A fennmaradó összeget önerőként kell felmutatnunk. A lakosság a hozzájárulás befizetésével csak a saját ingatlanának bekötéséhez járul hozzá, nem a közterületen való vezetéshez. Tehát mindenki csak és kizárólag az ő ingatlanának értékét növelő rákötést fizeti meg. Ez az összeg a telekhatáron belül 1 méterig fedezi a költségeket.
Lakossági önerő nélkül a beruházás nem valósulhat meg. Az önerő felmutatása szükséges a pályázat második fordulóra való benyújtásához. Ennek bizonyítása után nagy esélyünk lesz a megvalósításra.

Mi az LTP és miért érdemes ezt a megoldást választani?
A lakás-előtakarékossági betétszámla (LTP) egy olyan megtakarítási forma, amelyet magyar állampolgár ingatlanfejlesztési célból nyithat meg. Olyan, mint egy folyószámla, annyi különbséggel, hogy az összegyűjtött pénzhez az állam és a LTP 33% támogatást ad. Az állami támogatás akkor is jár, ha Ön egy összegben kívánja megfizetni a hozzájárulást az LTP keretein belül. Ezzel a konstrukcióval Önnek kevesebbet kell fizetnie, hiszen az állami támogatás fogja kipótolni a hiányzó összeget.

Mi történik akkor, ha nem kötök LTP szerződést vagy később csatlakozom a társulathoz?
Ha valaki úgy dönt, nem él a lehetőséggel, és nem köt LTP szerződést, vagy később csatlakozik a társulathoz, akkor nem élhet az állami támogatással és kevésbé kedvező törlesztési lehetőségeket tud csak biztosítani számára a társulat. Az általános koncepció ilyenkor a 260 000 Ft-os hozzájárulás 24 havi törlesztése. Erről azonban a Víziközmű Társulat küldöttgyűlése fog döntést hozni.
Lehetőség van arra is, hogy az LTP szerződés megkötése nélkül az ingatlantulajdonos egyösszegben fizesse meg az ingatlanára jutó érdekeltségi hozzájárulás összegét, de ehhez sem jár állami támogatás, tehát 260.000 Ft./ingatlan összeget kell a Társulat értesítése szerint megfizetni.

Mi van akkor, ha valakinek van már LTP szerződése?
Minden 18. életévét betöltött magyar állampolgár köthet lakás-előtakarékossági szerződét, de egy ingatlantulajdonos egyszerre csak egy ilyen szerződéssel rendelkezhet. Ebben az esetben nem érdemes a régi szerződést megszüntetni, megoldás az, ha kedvezményezettet jelöl meg a szerződésen, vagy Önnel együtt lakó, közeli hozzátartozója köti meg a társulati LTP szerződést.

Fog változni a hozzájárulás összege?
Az LTP nem hitel, Önnek személy szerint a csatornaépítés kapcsán nem kell hitelt felvennie. Mivel nincs hitel, fedezet és jelzálog sem szükséges. Ön csupán a havi megtakarítás összegét vállalja és a teljes időszakra ugyanazt az összeget kell fizetnie. Ez az összeg nem változik, erre írásos garanciát is kap.

Milyen összegre szól az LTP szerződés?
Egy ingatlanra vonatkozóan a lakás-takarékpénztári törvény alapján egy meghatározott összegről szól, a 195.000 Ft.+ 33%= 260.000 Ft., ez a takarékossági rész, ez az önök hozzájárulása a szennyvízcsatorna-beruházáshoz. Ehhez az összeghez Önnek 100 hónapon keresztül 1950 Ft-ot kell fizetnie.
Maga a szerződés 520.000 Ft.-ról szól, mert a 100 hónap letelte után rendelkezésre áll 260.000 Ft hitelt azoknak, akik végig rendszeresen és időben fizettek. Ez egy lehetőség, amit kizárólag lakáscélra lehet felhasználni, de nem kötelező.